Odense Teater | Arendt_overblik i årstal

Tidslinje

Hannah Arendt

Hannah Arendt (1906 - 1975) er en af det 20. århundredes vigtigste politiske og humanistiske teoretikere. Hun var politolog og filosof, men hun ville helst kaldes tænker. Og lige netop tanken, den kritiske tænkning og handlingsorienterede politiske filosofi var kernepunkter for hende.

 

Hun var stærkt inspireret af blandt andet eksistentialismen og menneskets ansvar. Hendes tanker om totalitarisme, holocaust, demokrati og det moderne menneskes vilkår for og forpligtelse til at tænke sig om dukker op alle steder og virker mere relevante end nogensinde.

 

1906

Hannah Arendt fødes d. 14. oktober i Linden, Niedersachsen, i en ikke-ortodoks jødisk familie.

 

1909

Familien flytter til Königsberg (nu Kaliningrad) for at faren, Paul Arendt, kan behandles for den syfilis, som han pådrog sig som ung, og som er brudt ud igen. Han dør, da Hannah er syv år.

 

1929

Hannah Arendt færdiggør efter studier i Marburg, hvor hun i fire år har en affære med Martin Heidegger, en doktorgrad i filosofi (specifikt handlede den om Augustins kærlighedsidé) fra universitetet i Heidelberg. Samme år gifter hun sig med Günther Stern.

 

1933

Hannah Arendt arresteres og fængsles kortvarigt af Gestapo for sit engagement i kampe for den jødiske sag, hvorefter hun flygtede over Tjekkoslovakiet og Schweiz til Paris.

 

1937

Hannah Arendt fratages sit tyske statsborgerskab. 

 

1940

Hannah Arendt skilles fra Stern og gifter sig efterfølgende med Heinrich Blücher. De forbliver sammen til hans død i 1970.

 

1941

Hannah Arendt og Heinrich Blücher flygter fra det besatte Frankrig til New York via Portugal. Her bosætter parret sig, og Arendt arbejder for jødiske organisationer, skriver for jødiske og amerikanske tidsskrifter og underviser.

 

1950

Hannah Arendt bliver amerikansk statsborger. 

 

1951

The Origins of Totalitarianism udgives; ét bind i tre dele. (Dansk: Antisemitismen (1971), Imperialismen (1972) og Det totalitære herredømme (1979)). Værket analyserer den moderne totalitære stats væsen, nazismens og stalinismens fællestræk og antisemitismen i Europa.

 

1958

The Human Condition (dansk: Menneskets vilkår) udgives. Her introduceres begreberne arbejde, virke og handling, der er grundlæggende for Arendts værk.

 

1961

Rejser til Jerusalem for at dække retssagen mod Adolf Eichmann for The New Yorker.

 

1963

Eichmann in Jerusalem udgives. (Dansk: Eichmann i Jerusalem (2008)) Arendts fremstilling af Eichmann som en uanselig, pligtopfyldende og loyal embedsmand, der under holocaust blot gjorde, som han fik besked på, vakte voldsom kritik verden over.

 

1968

Udgiver Men in Dark Times.

 

1970

Udgiver On Violence. Heinrich Blücher dør.

 

1975

Hannah Arendt modtager Sonning-prisen i København.

 

1975

Hannah Arendt dør 4. december 1975 af et hjerteanfald. Arendt er da svækket af et hjerteanfald to år tidligere. 

 

 

(Tekst af Line Hede Simonsen)

Teatersalen/ODEON

31. aug. - 7. okt.  2023

Pris

Fra 110 - 225 kr. 

spilletider

Man.-Fre. kl. 20.00

Lørdage kl. 17.00

Praktiske informationer

Forestillingen starter på det tidspunkt, der står skrevet på din billet. Dørene til teatret/foyerområdet åbner en time før forestillingen begynder. Dørene ind til salen åbner som udgangspunkt en halv time før forestillingen begynder. Vi ser gerne, at du kommer i god tid, så du kan nå at finde din plads og sætte dig til rette inden forestillingen starter.

Kommer du for sent til en forestilling, og er dørene lukkede, kan du først blive lukket ind i en eventuel pause. Billetter refunderes ikke.

Uanset om du skal i teatret i Jernbanegade eller i kulturhuset Odeon, så anbefaler vi at bruge parkeringskælderen under kulturhuset Odeon, da der rigeligt med plads. 

Der er fire forskellige indgange, og den der ligger tættest på teatret i Jernbanegade er ind/udkørsel via Nørregade lige ved Fakta – den hedder Vest. Hvis du skal i Teatersalen er alle indgange gode. 

Læs mere om parkering

Det er nemt at komme til Odense Teater med den kollektive trafik. Odense Teater ligger kun 5 minutters gang fra Odense Banegård, hvor både regionale busser, bybusser, tog og letbanen stopper. Kryds Østre Stationsvej og gå gennem Kongens Have, og så er du ved teatret.

Se kort her


Skal du se en forestilling i Teatersalen på Odeon, er der letbanestop lige udenfor, og kommer du fra Odense Banegård er der også kun 5 minutters gang.

Se kort her

I Jernbanegade er der gratis garderober, du kan benytte på eget ansvar. Der er dog ikke så mange, så hvis der er fyldt er du velkommen til at tage dit overtøj med ind i salen. 

I Teatersalen i Odeon kan du tage dit overtøj med ind i salen eller benytte garderobestativer på eget ansvar i foyeren.

Det står på din billet, hvor du skal sidde henne i salen. På alle vores scener er der personale til stede, som kan hjælpe dig med at finde din plads. Der er først adgang til salen, når personalet åbner dørene.

På Værkstedet og Foyerscenen er der unummererede pladser. Er du dårligt gående, seende eller hørende kan du henvende dig til en forhuspersonalet og få reserveret en plads i salen.

Du kan altid købe lækre snacks og drikkevarer før forestillingen i vores foyerområder. Du kan bestille dine drikkevarer til pausen inden forestillingen starter, så slipper du for eventuel kø. Du må gerne nyde dine drikkevarer og snacks inde i salen. Vi opfordrer dog til, at larme så lidt som muligt

Nelle's i Jernbanegade
Den populære Odense-kæde Nelle's driver caféen på Odense Teater i Jernbanegade. Så om du skal i teatret og se en forestilling og skal have stillet den lille sult, eller om du bare skal ud og hygge, så klarer de den. Læs mere om Nelle's

Odeon
Skal du opleve en forestilling i Teatersalen i Odeon, så kan du at besøge Café Odeon Social eller Restaurant Schiøtz. Læs mere om Odeons spisesteder.

Hvis der er pause i forestillingen, skriver vi det her på hjemmesiden under den pågældende forestilling umiddelbart inden premieren. Pauserne varer typisk 15 minutter. Vær opmærksom på, hvornår klokken ringer i foyeren - når klokken ringer, skal du gå til din plads.

KØRESTOLE
Kørestolsbrugere har adgang til alle teatrets scener. Ved køb af billet skal du oplyse, at du er kørestolsbruger. Der er indgang til Store Scene for kørestole gennem Café Nelle's Odense Teater. Kontakt teatrets personale, hvis du har brug for hjælp. Det er vigtigt, at du gør opmærksom på at du har en kørestol med når du køber din billet, så vi kan have en plads klar til dig.

TELESLYNGE
Odense Teater har fået teleslynge på Store Scene (Jernbanegade). Af tekniske grunde, som vi ikke kan ændre på, dækker Teleslyngen bedst på række 7-15 (gulv) og samt 1. og 2. balkon – den kan også virke på de øvrige rækker, men her kan vi ikke garantere den bedste oplevelse.

Når vi spiller i ODEONs Store Sal, er der teleslynge på gulv og 1. balkon. På 2. balkon kan der udleveres IR modtagere, som kan bruges sammen med et høreapparat.

Der er ikke mulighed for teleslynge på teatrets andre scener (Teatersalen i ODEON, Værkstedet eller foyerscenen).

Kontakt teatrets personale inden forestillingen for nærmere information.

 

Læs mere vedr. særlige behov under FAQ

I kunsten kan livet kendes