Forestillinger
Odense Teater
Odense Teater

Menu

Vores Klasse

VORES KLASSE er en skildring af, hvordan religiøse og kulturelle spændinger lynhurtigt kan gøre venner til fjender og føre til vold og mord. En skoleklasse i en lille by i Polen i 1930’erne: Halvdelen af børnene er kristne, halvdelen er jødiske. De forestiller sig fremtiden, leger og forelsker sig i hinanden, men livet forandrer sig med verdenskrigen. Børnene er dårligt nok gået ud af skolen, før stikkervirksomhed, antisemitisme og vold bliver en del af hverdagen. 

En junidag eksploderer det hele, og byens kristne indbyggere iværksætter en lokal jødeudryddelse. 1600 mennesker ydmyges, tortureres og brændes til sidst levende i en lade midt i byen.

De tidligere skolekammerater befinder sig i centrum af en verdenskonflikt, der flår det lille lokalsamfund i stumper og stykker. Siden må de overlevende - både ofre og bødler - finde en måde at leve videre på. I 60 år lød historien, at massakren var tyskernes værk. I dag ved vi, at det var naboer, der dræbte naboer. Dem, som ikke selv var med, stod og så på.

VORES KLASSE bygger på virkelige historiske begivenheder. Selvom forudsætningerne forandres, er de menneskelige reaktionsmønstre i stykket desværre ikke historisk unikke. Alle indeholder vi kimen til at kunne begå grusomheder mod andre.

VORES KLASSE handler om, hvad det vil sige at være menneske. Hvor langt er vi i stand til at gå? Hvem bærer skyld? Hvordan lever vi videre med grusomheder og løgne? Samtidig beskriver stykket eminent, hvordan virkeligheden aldrig er sort-hvid. Hvordan ingen kan påberåbe sig at være uskyldig. At være neutral, passiv tilskuer – eller at fortrænge – er også en aktiv handling.

VORES KLASSE har tiltrukket sig stor opmærksomhed og bliver spillet verden over. Det er en absolut nødvendig historie at fortælle - også i Danmark.
 

Undervisningsmateriale

Sukkerkogeriet
Premiere 25. september 2014 kl. 19:30

Spilleperiode
25. september - 21. oktober 2014

Spilletider
Mandag - fredag kl. 19.30
Lørdag kl. 16.00

Varighed
Ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause

Danmarkspremiere 25. september 2014

Tip en ven

Pressen skrev

Berlingske Tidende

"Både fængslende og ubærlig. Voldsbeskrivelserne og de kuldslåede, komplicerede psykologiske reaktioner udpensles med en insisterende detaljerigdom, når de mange figurer folder deres egne og andres beretninger ud i en slags fælles skæbneoratorium, hvor monologer til publikum afbrydes af kortfattet interaktion og polske folkesange, der giver det hele en isnende fornemmelse af messe for de døde."

Fyens Stiftstidende

"Nuanceret forestilling på Sukkerkogeriet om menneskets iboende trang til overlevelse - uanset prisen"

Gregers Dirckinck-Holmfeld

"Det er gruopvækkende, ondt og hjertegribende, men godt gennemført af teatrets skuespillere i en blanding af kommentarer, situationer, oplæsning af breve fra og til de få, det lykkes at flygte til USA."

Jyllands-Posten

"En barsk og virkningsfuld fortælling om massemord i Polen under Anden Verdenskrig (...).

De mange skuespillere yder en fornem indsats. Alle burde fremhæves – for deres brutalitet, angst, flakkende stikkerblikke og bange kvindeøjne. Martin Lyngbo har orkestreret scenerne, så de ubesværet glider over i hinanden, mens historie på historie rulles op."

Politiken

"VORES KLASSE på Odense Teater er en stærk historielektion som fortælling om endeløs kollektiv tragedie (...)

Forestillingens indtrængende styrke beror på, at skoleklassens skæbnefortælling fortælles så enkelt og nødtørftigt i Martin Lyngbos iscenesættelse og med stærkt ensemblespil. Kun de ti klassekammerater, levende og døde side om side, med deres ord og sorgstemte sang."

Weekendavisen

“Katolske polakker slagtede jødiske naboer i 1941. En af årets vigtigste forestillinger kan ses i Odense (...) 

Spørgsmålene står i kø i Martin Lyngbos instruktion, der er gravalvorlig og dobbeltbevidst om massakrens historiske smerte og bud til nutiden, for naturligvis tænker vi også på naboer, der slagtede naober på Balkan og i Rwanda og på nutidens konflikter i Israel/Palæstina, Ukraine og Syrien. Slet og ret: Vigtigt.”

Af Tadeusz Slobodzianek

Oversættelse Jørgen Herman Monrad og Judyta Preiss

Iscenesættelse og bearbejdelse Martin Lyngbo

Scenografi Rikke Juellund

Komponist og kapelmester Anders Singh Vesterdahl
 

Musikere
Anders Singh Vesterdahl Harmonika
Janus Elsig Klarinet

Pressefotos

Se flere

Odense Teater
Jernbanegade 21
5000 Odense C
Billetten 66 12 00 52
odenseteater@billetten.dk

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere.

OK